zaterdag 12 november 2022

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Forever is het vervolg van de eerste Black Panther film uit 2018. Dit vervolg is weer geregisseerd en deels geschreven door Ryan Coogler, die ook het eerste deel heeft geregisseerd. In de film vereren de mensen van Wakanda hun verloren koning T’Challa nadat deze tragisch genoeg is omgekomen. Wakanda komt zo zonder hun titel strijder Black Panther te zitten, waardoor ze zwakker overkomen in de ogen van vijandelijke troepen. Deze proberen zo gebruik te maken van de Vibranium, de kostbare grondstof waar het land bekend om is geworden.
Koningin Ramonda (Angela Bassett) en prinses Shuri (Letitia Wright) moeten nu samen met de Dora Milaje onder leiding van generaal Okoye (Danai Gurira) hun land zien te beschermen. Wakanda wordt nu namelijk aangevallen door een nieuwe onbekende vijand, die vanuit het geheime onderwaterwereld Talokan komen en worden, geleid door Namor (Tenoch Huerta). Met deze film heeft Ryan Coogler een waardig vervolg gemaakt, maar heeft hier wel moeite en een zware tijd mee gehad. Na het tragische overlijden van acteur Chadwick Boseman, die in de eerste film de rol van T’Challa en de Black Panther speelde, hebben ze de hele film en de ideeën die ze hiervoor hadden moeten aanpassen. Zo brengt de film goed over hoe het verliezen van een geliefde collega en vriend kan zijn. Verder tonen ze hoe zwaar dit het leven kan maken door de enorme leegte die hierdoor kan ontstaan. Met de eerste Black Panther film wist Ryan Coogler succesvol een hele nieuwe fictie wereld in de Marvel filmwereld te introduceren, die verschillende elementen van Afrikaanse culturen weergaf. Met deze film toont hij meer hoe Afrikaanse culturen met iets zoals de dood van een geliefde leider omgaan. Naast deze cultuur introduceert hij in dit vervolg nu ook de onderwaterwereld van Talokan. Deze wereld geeft wat van de Mexicaanse Mayacultuur weer. Deze wereld komt helaas niet zo duidelijk naar voren als de wereld van Wakanda in de eerste film, maar als kijker snap je wel ongeveer hoe de meeste dingen hier te werk gaan. Deze wereld doet wel wat denken aan de onderwaterwereld uit de Aquaman film uit 2018, maar weet gelukkig wel voor een eigen soort wereld te zorgen. Talokan bevindt zich in de diepte van de oceaan en voor een meer realistisch effect heeft Ryan Coogler deze wereld ook net zoals de echte diepe omgevingen van de oceaan duister in beeld gebracht. De film is zo soms wel wat te duister waardoor je niet altijd precies kunt volgen wat er allemaal gebeurt. De visuele effecten zien er goed uit, maar soms valt nog wel terug te zien hoe ze dingen met CGI zoals explosies of de onderwaterwereld met een green screen in de film hebben geplaatst. Sommige personages komen ook meer over alsof ze uit een anime of live-action tv-show komen voor kinderen zoals Power Rangers. Het acteerwerk wordt wel goed neergezet in de film. De meeste acteurs die personages uit Wakanda spelen brengen goed over hoe zwaar het verlies van hun koning en echte vriend Chadwick Boseman is. Zo zorgen ze voor realistische emotionele momenten. Dit is vooral te zien bij Letitia Wright en Angela Bassett. Verder weet Tenoch Huerta ook goed het personage van Namor in de Marvel filmwereld te introduceren. Het is wel bijzonder om dit personage voor het eerst in een live-action film terug te zien, want dit was een van de eerste originele helden uit de Marvel stripboeken wereld. Ik geef de film als cijfer een:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn Top 10 slechtste films van 2022

2022 heeft de klappen van de coronacrisis best goed opgevangen, maar toch zaten er weer vele films tussen, waarvan je niet snapt dat die t...